Tyyny on huonosti

Tyyny on huonosti

Sisältää mainoslinkin, joka on merkitty *-merkillä

Mikä siinä on,
ettei ajatus pysähdy iltaisin
ei rauhoita kamomilla
ei melatoniini, ei viini
onkohan unihiekkani vanhaa

Ei minulla kai stressiä
vain hieman orpoa yksin
kunpa voisin nukahtaa kadun ääniin
puheensorinaan
sukeltaa elokuvan tarinaan

"Otatko hieman teetä"
kysyi silloin Muumimamma
Hän ojensi pientä keltaista kuppia
toisessa kädessään
koiran pureksima muovimarenki

Pikkuisella Muumimammalla
oli umpisolmuun
lipsahtaneet essunnauhat
Hän käpertyi viereeni
Pikkumyy kainalossaan

Runo löytyy kirjastani Sohvalle mahtuu neljä, joka julkaistiin vuonna 2017 Suomi 100 runokirjasarjassa.

Unesta kiinni saaminen voi olla hankalaa, jos on oikein jännittynyt, innostunut tai jos murheet eivät anna rauhaa. Kokeilemisen arvoisia unensaantikeinoja ovat itselleni olleet esim:
  • mieltä painavien ajatusten kirjoittaminen ylös ennen nukkumaan menoa
  • rentoutusharjoitukset (kannattaa harjoitella päivällä, että osaa illalla)
  • mielikuvitusmatkat (vievät ajatukset pois nukahtamisvaikeudesta)
  • valikoidun iltapalan kuten pähkinöiden ja manteleiden napostelu (sisältävät kuulemma tryptofaania, joka on melatoniinin esiaste ja ovathan ne terveellisiä muutenkin)
  • jos lapsesi ei saa unta, hänelle voi antaa satuhierontaa kertomalla/lukemalla satua ja piirtämällä sormillaan tarinan kulkua hänen selkäänsä. Erittäin rauhoittavaa.  

Jos uni ei tule kaikista tempuista huolimatta, niin voi kuunnella *Nextorysta jotain meditatiivista tai jotain niin pitkästyttävää, että nukahtaa väkisin 💤💤💤. Olen itse ihastunut kuunneltaviin kirjoihin muulloinkin kuin iltasella. Mikä voisi olla parempaa kuin lähteä kävelylle kuunnellen jännittävää kirjaa tai uppoutua runojen ihmeelliseen maailmaan. Toki kannattaa muistaa kuunnella myös luonnon omia viserryksiä ja solinoita.

Lue seuraavaksi: 

 


Kommentit

  1. Nyt tämän koronan aikaan, vaikken ole tietoisesti asiasta ahdistunut, olen ollut huomaavinani pientä unen saannin vaikeutta. Eron huomaa normaaliin helposti, kun yleensä nukahdan niin helposti. Tässä olikin monta hyvää vinkkiä unen saannin helpottamiseen - pähkinöiden napostelun voin esimerkiksi siirtää iltaselle, kun yleensä syön niitä iltapäivällä välipalaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pähkinäaikataulun siirto illemmalle auttaa. Laatu-uni on kaikelle jaksamiselle niin mielettömän tärkeää.

      Poista
    2. Jos auttaa, niin selviän pienellä vaivalla. Varmuudeksi kävin ostamassa kaksi pussia lisää pähkinöitä "unilääkkeeksi".

      Poista
    3. Joo, harvalla kai univaivat helppoja on, mut toimivuutta ei tiedä kokeilematta. Seuraavaan postaukseen laitan ohjeita, miten pääsee eroon pähkinä-ähkystä 😁

      Poista

Lähetä kommentti

Mahtavaa, kun kommentoit!